Vrijwilligers
Onze stichting drijft op de inzet en het enthousiasme van een grote groep vrijwilligers. Zonder vrijwilligers zou het niet mogelijk zijn de bomen goed te onderhouden en de oogst op tijd binnen te halen.
De vrijwilligers opereren momenteel hoofdzakelijk in het buitengebied rondom Sweikhuizen. Er zijn inmiddels 8 locaties beplant met de Sjweikeser Rèngelaot pruimenbomen. Elke locatie wordt onderhouden door een team van vrijwilligers onder leiding van een locatiebeheerder. Deze coördineert de noodzakelijke werkzaamheden die kunnen bestaan uit de bescherming van de bomen, vervangen van dode of slecht groeiende bomen en snoeiwerk.
De taken/functies (buiten bestuur) zijn als volgt:
– Beheerder ‘t Bassin
– Beheerder ‘t Kempke
– Beheerder Pepelsberg 1
– Beheerder Pepelsberg 2
– Beheerder St.Jansgeleen
– Beheerder Op de Heugte
– Beheerder Vloedsgraaf
– Beheerder Kweektuin
– Coördinatie Buitengebeuren
– Coördinatie ‘t Ommetje
– Transport zwaar materieelJanet en Tinus Arts
Peter Bakker
Zef Menten
Joep Meertens
Pierre Bisschops
Mattie Rooijen
Peter Bakker
Peter Bakker
Zef Menten
Peter Hoogenwerf
Cees Teuns
René Willems
De jonge scheuten van de wortelstek worden opgetrokken in de kweektuin van de stichting
Zelf ook vrijwilliger worden? We kunnen altijd goede krachten gebruiken. Een paar sterke armen, expertise op gebied van stekken, een paar zekere benen op de ladder, iemand die fatsoenlijke koffie kan zetten… Stuur ons een mailtje als u zin heeft om mee te helpen.
Jaarlijkse activiteiten SSR
Buiten een kweektuin beheert de Stichting Sjweikeser Rèngelaot op dit moment ongeveer 400 Rèngelaot pruimenbomen, welke uitgeplant zijn op een 8-tal percelen in en rondom Sweikhuizen. Dit oude ras behoeft natuurlijk regelmatig onderhoud. Dit onderhoud wordt uitgevoerd door een 30 tal vrijwilligers.
De werkzaamheden zijn gevarieerd en komen elk jaar weer terug.
Al onze bomen worden niet geënt! maar gekweekt in de kweektuin, waar scheuten van de oude oorspronkelijke bomen worden geplant. Op deze manier wordt dit speciale ras behouden en deze heerlijke specifieke pruim voor uitsterven behoed.
Het kweken is een langdurend proces. De kleine scheuten groeien in ongeveer 8 jaar tot een volwassen boompje met een kroon.
Na 8 jaar worden de boompjes uitgeplant op onze percelen. Hiervoor wordt het plantgat gemaakt, de boom geplant, de steunpalen en de beschermingsdraad geplaatst.
De werkzaamheden gedurende het jaar bestaan uit het onkruid vrij maken rondom de bomen en op bepaalde tijden worden de bomen gesnoeid. Belangrijk is ook om de bomen en gedurende droge periodes van extra water te voorzien. Tevens worden dode bomen vervangen. Rond augustus is het pluktijd!
De stichting beschikt over een kleine opslagruimte. Hierin heeft zij alle materialen opgeslagen. Deze worden door de vrijwilligers onderhouden of voor groot onderhoud elders gebracht.
Daarnaast is het 4-koppige onbezoldigde bestuur belast met diverse taken zoals het onderhouden van contacten met meerdere instanties, het voeren van de administratie en financiële zaken en het bijhouden van het adoptieplan, waarin de pruimenbomen door mensen zijn geadopteerd.
Vanaf einde van 2018 is een geheel nieuw perceel door de stichting ontwikkeld en streeft zij naar uitbreiding aldaar met ongeveer 100 bomen in de komende 3 jaren.
De stichting SSR heeft tevens een wandelpad gecreëerd rondom ons dorp 7,2 km, het “Ommetje”, bedoeld om beweegactiviteiten voor jong en oud te stimuleren.
Voor dit pad onderhoudt zij de bewegwijzering.